STAGEBAND
onder leiding van Steven Sluiter

Datum en plaats:
11 maart 2014,
Huize Maas,
Groningen.

‘Crowd-funding is the thing!’ Scheidend Stageband-voorzitter Paul de Cort be- greep dat feilloos en organiseerde daar- mee een uitstekende nieuwe cd bij el- kaar (Lex Lammens bespreekt deze bin- nenkort; red.) Dat product, ‘Journey To The Heart’ getiteld, werd 11 maart in een volle zaal van Huize Maas gepresenteerd.

De Stageband staat onder de bezielende leiding van Steven Sluiter, die een aantal jaren geleden nog alt speelde in de riet- blazersectie. De bigband is een verzame- ling van uitstekende blazers, van wie een aantal ook nog kunnen componeren en arrangeren. Trombonist Pascha Shcherbakov is daar ongetwijfeld het mooiste voorbeeld van. Het orkest speelde een verbluffend mooie versie van zijn compositie ‘Taste of tears’.

De trombonist, die in het ‘Master’ van het Gronings conservatorium zit, arran- geerde het stuk zelf voor de bigband. Bassist Marco Kervers Scandinavische connecties leidden tot het stuk ‘Björn bajs’, oftewel berenpoep, wat zeker niet zo vies klonk als de naam suggereerde. De eigen composities waren mooi en de arrangementen uitstekend, maar de Band schitterde toch vooral in nummers van anderen, met name in ‘Moontrane’ van Woody Shaw en verschillende stuk- ken van de vermaarde Thad Jones. ‘Pete’s feet’ van Jim McNealy sprong eruit, vooral door de schitterende solo’s van tenorist Sergej Avanesov, die overi- gens gedurende het gehele concert zijn virtuositeit op de belangrijkste sax liet zien.

De Stageband staat al sinds 1981 aan de top van de Nederlandse bigbandscene. Met ‘Journey To The Heart’ laten ze zien dat ze die positie nog jarenlang zullen vasthouden.

Bart Hollebrandse
24 maart 2014

Categorieën: Nieuws